Jouw vertrouwenspersoon
Iedereen heeft recht op een veilige werkomgeving
Medewerkers die zich goed voelen in een organisatie presteren beter, met als resultaat een lager ziekteverzuim en verloop
Je hoeft het nieuws maar te lezen en je struikelt bijna over de berichten over ongewenste omgangsvormen. Waar mensen samenwerken ontstaat vaak ‘gedoe’. Elke medewerker brengt zijn of haar eigen ervaringen en karakter mee. En in elk team en organisatie is er een bepaalde dynamiek. Soms werkt dit juist heel positief, maar helaas ook vaak genoeg negatief.
De cijfers liegen er niet om. Volgens TNO heeft 1 op de 6 werknemers te maken met pesten, intimidatie of discriminatie op het werk. Dit komt neer op maar liefst 1,2 miljoen werknemers die te maken hebben met ongewenst gedrag op de werkvloer.
De gevolgen voor deze werknemers kunnen aanzienlijk zijn, psychologisch, fysiek, werkgerelateerd en sociaal: depressies, verminderd zelfvertrouwen, hoofdpijn, slaapproblemen, maag- en darmklachten, verminderde werkprestaties, verminderd welzijn, isolement en problemen thuis. En dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de organisatie
Mijn motto: voorkomen is beter dan genezen!
Een vertrouwenspersoon ondersteunt kwesties van grensoverschrijdend gedrag, inclusief ongewenste omgangsvormen en integriteit. Dit draagt bij aan de sociale veiligheid op de werkvloer en bevordert een veilige werkomgeving en goede sfeer.
Onder ongewenste omgangsvormen vallen handelingen zoals:
Integriteitskwesties draaien om gedrag dat schadelijk is voor de organisatie: