Kies voor optimisme

Kies jij voor optimisme?

Zo ja, dan heeft dit nogal wat voordelen. Denk maar aan de volgende uitspraken:
* Optimisten bereiken hun doelen omdat ze nooit opgeven.
* Optimisten trekken op natuurlijke wijze succes aan.
* Optimisten zijn gelukkiger, gezonder en energieker dan pessimisten.
* Optimisten zijn gemakkelijker in de omgang.
* Optimisten leven langer.
* Bovendien leiden optimisten een hogere kwaliteit van leven.
 
Deze uitspraken zijn waarschijnlijk allemaal waar, alleen al door het feit dat het positieve denken van optimisten uitdagende situaties minder zwaar maakt.

Expert optimisme Dr. Martin Seligman

Volgens ’s wereld meest vooraanstaande expert op het gebied van optimisme, Dr. Martin Seligman, wordt iedereen optimistisch geboren. En toch is 95% van de volwassenen een pessimist en geen optimist. Wat gaat er dan mis? Sommige mensen zien het glas als halfleeg en anderen als halfvol.
 
Maar is het echt zo simpel ? Of is het mogelijk om een beetje van beide te zijn? Zelf ben ik meestal behoorlijk optimistisch en zie ik de zon wel schijnen achter de wolken. Maar nadat ik de afgelopen weken het nieuws heb gevolgd en de beelden zie, dan moet ik bekennen dat mijn optimisme aan terrein verliest.
 
De meeste mensen zijn dan ook de ene keer een optimist en de andere keer een pessimist. Ironisch genoeg hangt dit vaak af over hoe we ons voelen over de situatie. Als jij voelt dat iets goed zal gaan of er optimistisch over bent, lijkt het meestal goed te gaan. Omgekeerd werkt dit ook zo, als je het gevoel hebt dat er iets niet goed gaat, is dat meestal ook zo.

Pessimist

En als je beseft dat een pessimist zich vaker hulpeloos en machteloos zal voelen en als reactie dan zegt ‘ik kan het niet’, dan wil je dit vast niet.
 
Dus we hebben optimisme nodig, om positiever te denken en ons te richten op wat wij echt willen en niet wat er met ons kan gebeuren.
 
Hoe doe je dit dan? Daar zijn allerlei manieren voor, maar wat mij enorm helpt is om stil te staan bij waar ik allemaal dankbaar voor ben. Als je daar even over nadenkt, dan is er zoveel om dankbaar voor te zijn, de zon die opkomt, mijn hart dat klopt, zomaar een vriendelijk gesprekje met een vreemde, mijn familie en vrienden, het plezier in mijn werk en simpelweg het feit dat ik ’s avonds veilig en wel mijn bedje in kan kruipen.
 

Optimisme dus, met een gezonde dosis realisme!

 

Samenvatting
Ben jij een geboren optimist?
Artikel naam
Ben jij een geboren optimist?
Beschrijving
De voordelen van optimisme en waarom het niet altijd even makkelijk is. Plus een paar tips om heel eenvoudig meer optimisme te ervaren.
Auteur
Publisher Name
Saskia te Loeke - Executive Coaching & Training
Publisher Logo
Scroll naar boven