9 manieren om angst te bestrijden
Never let your fear decide your future

9 manieren om angst te bestrijden

Het overkomt de besten onder ons, geraakt worden door angst. Of het nu gaat om faalangst, angst voor succes of zelfs angst voor angst. We hebben allemaal ooit in ons leven angst ervaren. Alhoewel er niets mis is met een beetje gezonde spanning, angst kan een echt struikelblok zijn dat ons ervan weerhoudt om echt succesvol en gelukkig te zijn.

Best jammer, want als jouw lichaam en brein angst ervaren, dan werken zij niet optimaal en is er weinig ruimte voor creativiteit en nieuwe mogelijkheden, het werkt verlammend. En ik kwam er steeds vaker achter dat de meeste dingen waar ik bang voor was, helemaal niet gebeurden. Of soms ook wel, maar dan eigenlijk doordat ik vanwege die angst niet het beste uit mezelf kon halen op dat moment.

Doen alsof het er niet is en je groot houden naar de buitenwereld werkte voor mij niet. Wat dan wel? Hieronder deel ik mijn top 9 manieren hoe jij met je angsten kunt dealen en ze de baas wordt.

1. MAAK ONDERSCHEID TUSSEN DE REALITEIT EN JOUW PERCEPTIE

Vraag jezelf af wat er werkelijk aan de hand is, zoek naar de feiten en plaats ze over je gevoelens. Meestal is het lang niet zo erg als je wat je er zelf van hebt gemaakt. Jij denkt ook vast wel eens over iemand anders ‘waar maakt hij zich nou zo druk over?’ terwijl die persoon wel degelijk angst ervaart.

2. IDENTIFICEER DE TRIGGER

Zoek uit wat het is in de situatie die jou triggert. Door het te leren herkennen, leer je het te bestrijden.

3. WEET WAAR ANGST IN JOUW LICHAAM LEEFT

Misschien ben jij iemand die dingen liever rationeel benadert? Ik ga je toch vragen om bij angst eens goed naar je lichaam te luisteren en te voelen. Vaak neemt angst het fysiek over. Het beïnvloedt verschillende mensen op verschillende manieren. Voel je dat de stress in je rug blijft zitten? Ga je dan strekken, gebruik de foam roll en leer om de pijn te vermijden.

4. WEES DANKBAAR

Als jouw mind druk is met angst, dan is dankbaarheid een hele goede afleiding. Jouw mind kan namelijk niet dankbaar en angstig tegelijk zijn. Schrijf daarom elke dag 1 tot 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Het maakt niet uit hoe groot of klein het is, dankbaarheid helpt jouw mind zich te richten op positieve dingen waardoor het na verloop van tijd angst overwint. En het is nog leuk om te doen ook omdat je gaat beseffen dat er heel veel is om dankbaar voor te zijn.

5. LUISTER NAAR JE INNERLIJKE STEM

Luister eens goed hoe jij met jezelf praat. Geef jij jezelf wel eens een complimentje? Maak jij jezelf meteen voor loser uit als je 1x niet naar de sportschool bent geweest? Als je het niet tegen een vriend zou zeggen, zeg het dan ook niet tegen jezelf. Praat positief tegen jezelf!

6. MAAK EEN NIEUWE ASSOCIATIE

Herinner jezelf eraan dat het gevoel en het moment voorbij zullen gaan. Geen enkele crisis is blijvend. Concentreer je op de positieve uitkomst van de situatie, in plaats van het enge tussen nu en dat moment. En het mooie is, als je iets doet wat een beetje eng is, dan kom je er altijd beter uit, want je leert ervan.

7. EEN CLICHÉ, MAAR WAAR: HET GLAS IS HALF VOL

Perceptie is een zeer krachtig iets. Hoe je je over een situatie voelt, bepaalt hoe je reageert. En hoe je reageert bepaalt de uitkomst. Dus denk positief en je geeft jezelf een veel betere kans op succes. Als dit niet jouw gewoonte is, dan verander je dit niet van de een op andere dag. Oefen daarom eerst met maar één gedachte. Wat is negatieve of angstige gedachte die je telkens weer hebt? Draai die gedachte om, en als je dit blijft doen, dan wordt dit vanzelf een gewoonte.

8. ADEMHALINGSOEFENINGEN

Je hoeft niet direct een Wim Hof te zijn, al ben ik enorm blij met zijn werk op dit gebied en de aandacht die het daardoor krijgt. Zijn app is dan ook een aanrader. Ademen helpt je lichaam te centreren, als je stopt met ademen, stopt je hart met kloppen. Als je zelfs maar 5 keer diep en lang ademhaalt om jezelf te kalmeren en te centreren, dan heeft dit al een positief effect. Het is het beste om je dag hiermee te beginnen, maar oefen gerust de hele dag door.

9. CREËER EEN VEILIGE RUIMTE

Als je je veilig en zeker voelt, is er geen ruimte voor angst. Zoek een veilige plek waar je je kunt terugtrekken als je dat nodig hebt, of dit nu een echte plek is, zoals je slaapkamer, of een denkbeeldige plek in je hoofd, zoals het strand. Dit gevoel van comfort kalmeert je en stelt je in staat je angst onder ogen te zien.

Dit zijn slechts 9 strategieën en niet alles werkt voor iedereen, maar je kunt het eens proberen en ervaren wat voor jou werkt. Begin met het implementeren van deze technieken in je leven en laat je angst je er niet van weerhouden om jouw doelen en jouw maximum potentieel te bereiken!

Samenvatting
9 manieren om angst te bestrijden
Artikel naam
9 manieren om angst te bestrijden
Beschrijving
Laat je niet tegenhouden door je eigen angsten, meestal zijn ze niet eens terecht, word de baas over je eigen brein en jouw leven.
Auteur
Publisher Name
Saskia te Loeke - Executive Coaching
Publisher Logo
Scroll naar boven