ChatGPT en ons automatische brein

ChatGPT en jouw automatische brein

Heb jij al je eerste ervaringen opgedaan met ChatGPT? Interessant wat deze ontwikkelingen ons brengen. Wat is de overeenkomst tussen ChatGPT en jouw automatische brein? En hoe maken wij met ons eigen menselijke brein (gelukkig) het verschil?

AI-systemen kunnen alleen doen wat ze getraind zijn om te doen. Zij zijn in staat om op natuurlijke wijze te communiceren en teksten te genereren die op het eerste gezicht overtuigend en professioneel lijken, maar ze zijn afhankelijk van de gegevens waarmee ze zijn getraind.

De beperking van ChatGPT

Daarom zijn zij beperkt zijn in hun vermogen om informatie op een diepgaande en accurate manier te presenteren. Dit betekent dat AI-systemen soms informatie kunnen geven die onjuist, onvolledig of onsamenhangend is, vooral als ze worden gevraagd om te speculeren over onderwerpen waarover ze geen specifieke kennis hebben.

AI-systemen kunnen dan ook alleen gebruikt worden als hulpmiddel en niet als vervanging voor menselijke expertise en kritisch denken. En daar ligt ook de link met ons automatische brein. Goed om te beseffen dat 95% van ons gedrag vanuit ons automatische brein (systeem 1, Kahneman) komt. En net als een AI-systeem is ons automatische brein geprogrammeerd.

En dat is maar goed ook, want stel je voor dat je bij alles na zou moeten denken. Dat zou extreem vermoeiend zijn. Auto rijden, praten, lopen, dansen, adem halen, of simpelweg een deur openen. Alleen, dit is allemaal gebaseerd op jouw programmering. Jouw ervaringen en lessen uit het verleden hebben gezorgd voor jouw programmering en dus je automatische gedrag.

Wat ons mens maakt en in staat om te veranderen: onze neocortex

Gelukkig hebben wij ook nog 5% niet-automatisch gedrag. Dat maakt ons mens, wij hebben ons denkende deel van ons brein (systeem 2) om te kunnen reflecteren, plannen en bewust te zijn van de impact van ons gedrag op anderen.

Maar ja, dit deel van ons brein kost veel meer energie. En ons brein wil ook dat we besparen op onze energie. Dus om hiermee aan de slag te gaan en gedrag te veranderen, vergt inspanning.

Net als software, heeft ons brein af en toe een update nodig. Kloppen die oude verhalen en overtuigingen nog? Misschien hebben ze je ooit heel veel gebracht, maar zitten ze nu in de weg bij de volgende stappen in je ontwikkeling.

Heb jij je wel eens afgevraagd ‘waarom doe ik dit nou weer?’ of ‘ik weet dat ik meer kan bereiken als ik niet zo reageer of iets doe (of juist niet doe), en waarom is het dan toch niet zo simpel om het anders te doen?’ Heb jij ook wel eens vol goede voornemens gezeten om meer te gaan sporten en doe je het toch niet? Grote kans dat je oude programmering in de weg zit en dat deze jou (vaak onbewust) tegen houdt.

Het goede nieuws is dat je je gedrag wel degelijk kan veranderen. En dat begint met het onderzoeken van je programmering. Van zelfkennis naar zelfbewustzijn naar zelfmanagement.

Wil jij weten hoe jouw programmering is?

Met BrainCompass krijg je een volledig inzicht in jouw drijfveren en talenten, je eigen persoonlijke handleiding noem ik het. Wat BrainCompass uniek maakt is dat zelfs je DNA onderzocht wordt.

Jouw genetische, sociale, persoonlijke en professionele drijfveren worden in kaart gebracht. Je krijgt inzicht in jouw (soms onbenutte) talenten en waar je energie van krijgt en waar het weglekt. En dat is de basis om aan de slag te gaan om impactvol te veranderen.

Het is een cadeautje voor jezelf. Het is niet alleen voor je huidige uitdagingen een goede tool, maar ik leer je ook hoe je nieuwe situaties in de toekomst zelf kunt aanpakken met behulp van jouw BrainCompass.

Lees hier op de website van BrainCompass meer over dit unieke ontwikkel assessment.

Samenvatting
ChatGPT en jouw automatische brein?
Artikel naam
ChatGPT en jouw automatische brein?
Beschrijving
Leer jouw automatische brein beter begrijpen. Het is verantwoordelijk voor maar liefst 95% van jouw gedrag. Net als ChatGPT functioneert dit brein alleen op basis van wat het tot dan toe geleerd heeft. Oude verhalen dus, en die hebben soms een update nodig.
Auteur
Publisher Name
Saskia te Loeke - Executive Coaching
Publisher Logo
Scroll naar boven