Genetische drijfveren
Vanaf het moment van bevruchting functioneren we op basis van voorgeprogrammeerde instellingen vanuit ons DNA. We krijgen 50% van ons DNA van elk van onze ouders, dit zijn jouw fabrieksinstellingen. Het is dan ook niet ‘je echte ik’ maar ‘je eerste ik’. In hoeverre wij die instellingen gaan gebruiken in ons leven hangt van veel dingen af.
Het is net als de mobiel die je net hebt gekocht met een standaard ringtone. Je kunt die ringtone aanhouden en nooit veranderen, of je kunt er een nieuwe ringtone opzetten. Deze drijfveren worden vastgesteld door middel van jouw DNA. Dus spugen maar ;-). En krijg je een beetje de kriebels bij het idee dat je jouw DNA afstaat? BrainCompass voldoet als eerste en enige assessment leverancier aantoonbaar aan de privacy vereisten van de autoriteit persoonsgegevens.
Sociale drijfveren
In de eerste paar jaar van ons leven (0-3 jaar) zijn we afhankelijk van anderen en ontwikkelen we onze sociale drijfveren. Onderzoek laat zien dat onze sociale drijfveren een belangrijke invloed hebben op de manier waarop we leiden (en volgen), onze weerbaarheid tegen stress, hoe we verbinden met anderen en hoe we omgaan met conflicten.
Mijn eigen BrainCompass gaf mij hier zoveel inzicht, ineens begreep ik waarom ik in sommige situaties compleet allergisch kon reageren en hoe mijn gedrag vervolgens compleet non-productief was. Als het mij nu overkomt, herken ik het, en kies dan heel bewust voor een ander gedrag waarbij ik gebruik maak van mijn andere drijfveren. Trouwens, belangrijk om te weten is dat iets niet goed of fout is. Het gedrag heeft mij ook veel opgeleverd, anders had ik het ook niet zo lang vol gehouden. Het ging alleen te vaak ten koste van mijzelf en soms ook van mensen om mij heen, en daar heb ik mee leren omgaan.
De sociale drijfveren worden getest door middel van een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst gebaseerd op de hechtingstheorie van John Bowlby.
Persoonlijke drijfveren
Als je eenmaal wat beter en onafhankelijk kunt rond bewegen, ga je ontdekken wat je energie geeft. In die periode (van 3 tot circa 24 jaar) ontwikkel je jouw persoonlijke drijfveren. Persoonlijkheid komt van het Latijnse woord ‘persona’, wat masker betekent. Je persoonlijkheid is daarom een soort masker van specifieke gedachte-, gevoels- en gedragspatronen die je helpen op een prettige manier in verbinding te staan met de wereld om ons heen.
Onderzoek laat zien dat onze persoonlijkheid een belangrijke rol speelt in onze prestaties op de werkvloer. Het helpt ons begrijpen in welke context, welke rol en met welke mensen we succesvol en bevlogen blijven. Dus ook als je in de – voor jouw – perfecte functie zit, kan het zijn dat je niet lekker in je vel zit. Dan is het goed om te weten in welke omgeving jij het best tot je recht komt. Deze drijfveren worden getest door middel van een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst.
Professionele drijfveren
Gedurende onze carrière hebben we momenten dat het goed gaat, maar ook onze mindere periodes. Ons brein gebruikt deze ervaring om onze houding ten opzichte van ons werk te vormen. Onze professionele drijfveren zijn relatief vloeibaar en zijn zeer tijds- en contextafhankelijk. Dit betekent dat ze snel kunnen veranderen, afhankelijk van de rol waarin je werkt, of de organisatie waarvoor je werkt.
Onderzoek laat zien dat onze professionele drijfveren ons werkplezier en de bereidheid om voor een organisatie te werken flink beïnvloeden. En ze hebben ook nog eens impact waarop jij je werk-privé balans ervaart. Als jij deze professionele drijfveren in lijn brengt met de juiste context, dan ervaar je zingeving in jouw werk.
Neem de regie en gebruik je talenten
Jouw brein is reteslim. Op het moment dat jij in een situatie komt, zal het bedenken welke drijfveren (en dus welk gedrag) het beste ingezet kan worden. Dit gebeurt op basis van jouw ervaringen en jouw verhalen. En voor heel veel dingen werkt dat prima. Alleen, als een bepaald gedrag jou niet (meer) oplevert wat jij zou willen, wat doe je dan? Met jouw BrainCompass rapport leer je jezelf kennen.
Zelfkennis is de eerste belangrijke stap, gevolgd door zelfbewustzijn om vervolgens het heft in eigen handen te nemen en zelfmanagement in te zetten. Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek over wat dit voor jou kan betekenen.